Ruurd Jelle van der Leij, Grou

Geboren te Heerenveen, 1984

Nu wonend aan de rand van het Pikmeer.

Sinds 2000 actief bezig met fotografie. In de jaren voorafgaand fotografeerde hij ook wel, maar was afhankelijk van de apparatuur van anderen. Voor zijn vertrek naar Noorwegen in 2007 (studie) heeft hij een eigen camera aangeschaft met een tweetal lenzen. Inmiddels heeft hij de beschikking over een aantal lenzen variërend in bereik van 18-800mm.

Zijn werk kan onderverdeeld worden in drie stijlen.

Natuurgetrouw; de foto zoals deze uit de camera rolt. Hier wordt gekozen voor de meer kleurrijke beelden, dit in tegenstelling tot de ‘high key’ beelden.

High key; dit is een stijl waarbij alle details vervagen en opgaan in het licht. Het is spelen met de helderheid en het contrast van de foto tot er een beeld ontstaat dat spreekt. Het liefst met 1 kleur als eyecatcher.

Digitaal tekenen; hierbij wordt wederom een foto als basis gebruikt. Deze wordt omgezet tot een abstracte tekening. Deze vormt de basis die verder uitgetekend en ingekleurd wordt tot een abstract beeld. Hier valt de keuze vaak op vogels die kenmerkende patronen hebben en die het ‘abstract’ erg goed doen.